Mange mennesker oplever udfordringer med sexlysten. Den opfører sig ikke som man synes den burde, eller på en anden måde end ens partner. Udfordringer med sexlyst er for mange kilden til stor frustration, og kan give en oplevelse af at være forkert.
På Instagram den 11/4 lavede jeg en live hvor jeg fortalte om nogle af de ting der kan give udfordringer med sexlysten. I denne artikler beskriver jeg nogle af de ting jeg kom ind på. Læs videre eller se videoen her.
Illusionen om et rigtigt lystniveau
En af de udfordringer jeg ofte ser spænder ben for folk er illusionen om et rigtigt lystniveau. Altså tanken om at man bør have et bestemt niveau af sexlyst. Problemet er bare at det ikke stemmer overens med at være menneske. Vi er meget forskellige, og vores lystniveauer er derfor også forskellige. Illusionen om at man kan have en korrekt mængde lyst er tildels skabt af film og tv, samt af “damebladsartikler” der fortæller at man bør have lyst onsdag og lørdag. Men det er en konstruktion at man bør have en bestemt mængde lyst. Man skal kun have den lyst man selv har lyst til at have.
Derudover så ændres vores lystniveau, for de flestes vedkommende, markant igennem livet. Og ikke bare i en lige linje livet igennem, nej lysten kan svinge på dagsbasis. Lysten påvirkes blandt andet af vores livsomstændigheder, og af de hormoner der er i kroppen. Derudover så bliver vi hver dag påvirket både kropsligt og psykisk af en masse faktorer der kan give udfordringer med sexlysten. Vi bliver bøde påvirket af ting vi er bevidste om og ting vi ikke er bevidste om.
Det hele bliver ekstra udfordrende når vi har en partner som også har et skiftende eller andet lystniveau. Det ER altså meget komplekst det med lysten…
Sexlysten er ikke én knap man bare kan skrue på
En anden udfordring jeg ofte møder når jeg taler med klienter, er at mange forestiller sig at sexlysten er en knap man “bare” kan skrue på. Sådan forholder det sig ikke. “The dual control model” beskriver hvordan sexlysten skal forstås som to forskellige knapper der påvirker hinanden. En speeder og en bremse. Sexlysten er altså bestemt af begge disse pedaler, og man kan ikke bare få mere lyst ved at trykke på den ene, især hvis den anden er i bund. De fleste der har prøvet at køre bil vil vide at man ikke kommer nogle vegne hvis begge pedaler er i bund… i værste tilfælde brænder motoren sammen. Sådan er det også med sexlysten.
For at komme udfordringer med sexlysten til livs, kan man derfor udforske både hvad der skruer op for lysten, men særligt også hvad der bremser den. Det er meget forskelligt fra person til person hvad der bremser. Jeg har haft rigtigt mange aha oplevelser i klinikken med klienter der pludseligt fandt ud af hvad deres bremse gjorde for deres sexlyst, og hvad der udløste den.
Udover at forstå at der både er en speeder og en bremse, er det også vigtigt at finde ud af hvor følsomme de er. Der er nemlig også forskelligt fra person til person. Der er ikke noget at sige til, at det er svært at finde ud af det med lysten!
Hvordan taler vi om lyst og udfordringer med sexlysten
Et tredje emne som jeg kan se besværliggør udfordringer med sexlysten er, hvordan vi taler om det. Mange mennesker har ikke et ordforråd, som de bryder sig om. Og hvis man oplever at man skal bruge ord der er grimme eller tarvelige til at beskrive det man gerne vil, så kan lysten allerede sive ud der. Så hvis du ikke allerede har nogle ord du har lyst til at bruge om f.eks. dine genitalier, så kan det være at du skal gå på opdagelse i netop dette. Hvis du har udfordringer med netop dette, har jeg skrevet en bog der blandt andet handler om det. Bogen finder du her. Du kan overveje at skrive ord ned, eller at tale med din partner eller en ven og undersøge hvilke ord der er rare eller lystfulde at bruge.
Som jeg også beskriver i videoen, så undlader mange at tale om udfordringerne. For måske skammer man sig, eller føler man er den eneste der har dette problem. Her kan jeg med stor ro i stemmen sige : “du er ikke alene om at have udfordringer med sex”. Heldigvis kommer mine klienter altid smilende tilbage og kan fortælle at dem der har talt med også synes det der med sex er svært.
Hvordan arbejder man så videre?
Sidder du stadig fast efter at have afprøvet nogle af foreslagene i denne artikel er der flere muligheder. Jeg starter et forløb omkring udfordringer med sexlyst tirsdag d 18/4. Det er et gruppeforløb på 6 gange ca en gang om måneden. Man kan også vælge selv at booke individuel terapi, eller parterapi. Jeg har rigtig god erfaring i at hjælpe folk videre der oplever udfordringer af denne art. Man booker tider online her.
Synes du at det er lidt meget at booke en session, kan du vælge at booke en gratis telefonsamtale. Så kan vi tale om hvad der kunne passe dig bedst der hvor du er lige nu.