Hvordan begynder man at arbejde med sit selvværd?

Lavt selvværd kan give sig til udtryk på mange måder. Man har f.eks. svært ved at træffe de gode beslutninger for sig selv. Man tænker dårlige tanker om sig selv. Man har svært ved at sige fra. Man har svært ved at mærke hvad man har brug for.

Hvad er selvværd?

Selvværdet er den del af os selv, hvor vi ved at vi har ret til at være her. Vi behøver ikke gøre noget for at have et værd. Vi er human beings, ikke human doings. Når man har et godt selvværd, ved man at man kan blive elsket uden at skulle gøre noget. Selvværdet fortæller os at vi har ret til vores egne behov, vores egne følelser og vores egne valg. Nogle mennesker ved godt at det er selvværdet den er gal med. Andre vender det udad – det er de andre der er nogle røvhuller. Men det bunder i det samme.

Så findes der mennesker der bare har et perfekt selvværd uden nogle som helst udfordringer? Fuck nej. Vi har allesammen vores at skulle arbejde med. Men for nogle er udfordringerne med selvværdet så slemme, at deres liv bliver begrænset og besværligt. Så kommer de til mig, eller en anden terapeut, eller måske en præst eller en god ven. For det kunne da være dejligt at synes lidt bedre om sig selv. Det kunne være dejligt at mærke man godt må have det godt.

Hvordan arbejder man med selvværdet?

Arbejdet med selvværdet kan starte mange steder. Som terapeut har jeg aldrig en færdig form som jeg mener klienten skal passe ned i. Vi starter der hvor behovet er størst lige nu.

Men det er min klare erfaring, at der er en ting vi skal omkring i starten, og det er tilladelsen. Vi skal faktisk give os selv tilladelse til at gøre noget. Vi skal give os selv tilladelse til at forestille os at vi (eventuelt, hvis nu sol, måne og stjerne stod klart, måske) kunne gøre noget, så vi fik det bedre. Det er meget forskellige hvad det er der står i vejen for tilladelsen. Det er en del af det terapeutiske gravearbejde.

Det næste skridt kan være at begynde at gøre små ting for os selv. Hvad ville gøre det bare 1% bedre at være menneske lige nu? En varm kop the, et tæppe, en snak med en ven, en gåtur, chokolade? Man giver sig selv tilladelse, og man mærker at man godt kan gøre noget godt for sig selv, så væren bliver lidt lettere. Det virker måske lidt fladt at vejen til et bedre selvværd kan starte med en kop the, men hvis man vil ud på en rejse, så må man tage det første skridt.

Jeg elsker at hjælpe klienter igennem denne rejse. Mange har gået et stykke af vejen selv når vi starter, og andre sidder fast i et hul. Heldigvis er der er altid en vej. Især hvis der er tilladelse, tilladelse og en villighed til at se tingene på en ny måde. Så hvad skal der til for du kan give dig selv tilladelse til at gøre noget godt for dig selv lige nu?

Molly

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *