Hvad kan du bruge dine følelser til?

Mange mennesker oplever at blive generet af deres følelser. Følelserne virker irrationelle, eller bliver overvældende så det kan opleves som om følelsernes eneste mission er at ødelægge freden.

Følelserne har en funktion

Men følelserne har en langt vigtigere funktion. De hjælper dig med at være i live, og med at overleve i farlige situationer. Følelser er altså ikke irrationelle eller til for at overvælde dig, de er til for at hjælpe dig. Problemet er bare, at vi som moderne mennesker ikke skal bekæmpe sult og sabeltigre.

Hvordan kan man blive bedre til at styre følelserne?

Ved at lære ens følelser bedre at kende, kan man faktisk blive bedre til at styre dem. Følelserne kommer ikke til at gå væk, men man kan lære at gribe dem mere hensigtsmæssigt an. For hvis man forstår hvilken følelse man står med, så kan det være et skridt henimod at forstå hvad den vil en, og derefter finde ud af hvordan man møder følelsen hensigtsmæssigt, og dermed får styr på den så den ikke tager overhånd.

Men hvordan gør man det?

Følelser

Lad os tage et eksempel:

Du har en diskussion med en af dine forældre om politik. Din forælders holdning oplever du som uforståelig, ufølsom eller direkte farlig. Du siger at i ikke kan tale sammen og der går lang tid før i ses igen og stemningen er dårlig når i gør. Du oplever du er frastødt. Får måske kvalme når du tænker på dem.

Følelse: afsky.

Hvis du forstår at her er tale om afsky, kan det måske være lettere at håndtere følelsen.

Funktionen af afsky er nemlig at sikre at vi ikke får noget (det kan være mad, men det kan også være meninger) optaget i vores system som gør os dårlige. I yderste konsekvens er funktionen af afsky at forhindre os i at indtage føde der kan resultere i sygdom og død.

I eksemplet med forældrene kunne der opstå en ny forståelse. “Det er meningerne der gør mig dårlig, ikke mine forældre.” Og vi behøver ikke indtage eller påtage os andres meninger. Vi kan afgrænse os selv, og måske blive lidt bedre til at finde ud af hvilken slags samvær med vores forældre der ikke skaber så stor afstand bagefter. Her kunne man måske komme et sted hen hvor forældrenes meninger ikke blev så overvældende fordi man forstod at deres meninger var deres egne. Det kunne så samtidig betyde at man var mere afklaret med at man dermed også godt måtte have sine egne meninger, uden at blive nervøs for at nogen kunne tage retten til dette fra en.

En måde at begynde på

Oplever du at dine følelser tager over? Prøv denne øvelse, enten som skriveøvelse eller i en samtale med en terapeut eller ven.

 1. Benævn følelsen/følelserne.
  Der er følgende grundfølelser:
  Afsky
  Bange
  Glæde
  Lyst
  Ked af det
  Vrede
  Skam
 2. Bagefter kan du se om du kan finde ud af hvad følelsen vil dig.
  Hvilken funktion tror du følelsen har?
 3. Til sidst kan du prøve at overveje om dette har noget at gøre med den situation du står i lige nu. Hvis ikke kan det være at følelsen i virkeligheden prøver at fortælle dig noget om en gammel situation. Dette trin kan være lidt udfordrende, men samtidig kan der ligge mange forklaringer og forløsninger gemt her.

Bliver det ved med at være svært?

Har du en følelse der fylder for meget, eller har du svært ved at kontrollere dine følelser? Så kan det være et givende emne at gå i terapi med.

Jeg tilbyder 20 mins gratis indledende samtale til personer der overvejer et terapeutisk forløb. Dette gælder både enkeltpersoner og par.Du kan booke tider i min online booking.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *