Gør du det her når du sætter grænser?

Gør du det her når du sætter grænser?

Kan du genkende dette når du sætter grænser?

  • Du undskylder efter at have sat grænsen.
  • Du er uklar omkring grænsen, eller håber den anden forstår en hentydning.
  • Du overforklarer hvorfor du må sætte grænsen.
  • Du gør dine behov mindre, og ændrer hvor grænsen egentlig er.
  • Du griner eller laver en joke ud af grænsen for at gøre den mindre stødende.

Så har du måske svært ved at sætte grænser

Du er ikke den eneste

Du er ikke den eneste, der prøver at kompensere lidt når du sætter grænser. Mange har ikke lært det med grænsesætningen, da de var børn. Det er der vi naturligt vil lære det under de rigtige omstændigheder. De rigtigt omstændigheder findes bare sjældent, fordi, ja: vi er mennesker. Desværre er vi som mennesker fyldt med fejl og mangler. Og hvis man ikke selv har lært at sætte grænser som barn, så vil det være svært selv at lære ens egne børn. Som forældre skal vi faktisk selv kunne sætte grænser for at vores børn lærer det. Børn gør hvad de ser os voksne gør. De gør ikke bare hvad vi siger…

Grænser kan læres

Heldigvis kan man lære senere i livet hvordan man sætter sunde grænser. Det er blandt andet noget af det jeg arbejder med i terapi her i min klinik. Grænsesætning kan trænes både i individuel terapi, gruppeterapi og parterapi. Det er bare et spørgsmål om hvilken form der er bedst for dig.

Bliver du nervøs når du skal sætte grænser?

Det er naturligt at blive nervøs når man skal prøve nye ting. Især hvis man tidligere i livet har forsøgt, og er blevet mødt med modstand. Mærk efter hvor intens din modstand er mod at sætte grænser. Bliver du lidt nervøs, eller får du f.eks. en intens kropslig reaktion eller forsvinder helt ud af kroppen? Er reaktionen mod at sætte grænser lidt mere intens, er det en god ide at få hjælp.

Her kan du starte

Vil du gerne selv i gang med at blive bedre til at sætte grænser så start i det små. Træn gerne grænser der hvor det ikke fremkalder for stor nervøsitet. For nogle mennesker er grænsetræning tryg med mennesker de kender, for andre er det stikt modsat. Der er intet rigtigt eller forkert sted at starte, gør det der virker rigtigt for dig. En blid måde at sætte en grænse på, kan være at begynde at tage en pause fra ting der virker overvældende. Man kan gå ud at tisse. Man kan bede om en pause i samtalen. Man kan spørge om man kan genoptage det der nu foregår igen senere. Man kan spørge om det er muligt med en lille ændring. Mærk efter om det er muligt at indsætte en lille pause eller ændring et sted, og prøv det af først. Den bedste måde at træne noget på er at starte i det små, og at få nogle gode erfaringer med sig.

Møder du stor modstand når du sætter grænser?

Har du prøvet at du møder stor modstand når du sætter grænser? Der kan være mange grunde til at andre har modstand på ens grænser. Det er svært at sige noget generelt omkring hvad der er på spil, men nogle af udfordringerne kan være:

  • De er ikke vant til at du sætter grænser
  • De bliver bange for at grænsen er det samme som en afvisning af hele deres person
  • De er bange for en større ændring i dynamikken i jeres relation
  • Du får sat grænsen meget hårdt
  • Du kommer til at sige grænsen meget højt fordi du er nervøs
  • Du får sat en grænse der er meget bred

Umiddelbart vil der ofte være en form for modstand eller afstemning omkring grænser. Det skal man kunne rumme når man sætter dem. Det betyder samtidig ikke at man skal give op.

Sunde relationer rummer sunde grænser

Jeg har engang læst at grænser er den plads der skal til imellem os, for at du kan elske dig, og at jeg kan elske mig. For det skal der være plads til i relationer: at vi kan elske os selv. Eller at vi i hvert tilfælde har muligheden for det og pladsen til det. Er man i en sund relation vil der også være plads til sunde grænse. Men betyder det så at man er i en usund relation hvis der så ikke er plads til grænser? Ikke nødvendigvis, men der er noget der skal snakkes om… Er vi ikke vant til grænser kan det virke meget voldsomt, når de bliver sat. Så måske er der noget af det ovenstående på spil.

Vil du gerne arbejde med dine grænser?

Jeg starter et nyt gruppeforløb om grænser igen til efteråret (2023). Vil du gerne være med på det hold kan du allerede nu tilmelde det her. Vi mødes 6 gange. Du kan også tilmelde dig min mailingliste. Så skriver jeg til dig når der er nye muligheder om bl.a. gruppe og særlige arrangementer.

Det er også muligt at arbejde med grænser i individuel terapi. Mange vælger også netop grænser som et tema i parterapi også.

Mulighederne er mange, og det er aldrig for sent at lære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *