LGBTQIAP+ personer og terapi

I denne artikel beskriver jeg min erfaring med og holdning til at arbejde i terapi med LGBTQIAP+ personer, samt baggrunden for min viden. Der er nogle særlige tematikker og forholdsregler der gør sig gældende i dette arbejde, disse vil jeg til dels også berøre i teksten.

Om mig og min erfaring

Jeg har særlig erfaring med LGBTQIAP+ personer i terapi og kropsterapi. Jeg bruger nogle af metoderne og forståelserne fra Pink Therapy, som jeg blev delvist indført i under min Somatic Sexological Bodywork uddannelse i England. Derudover prøver jeg at holde mig opdateret ved at læse litteratur, og følge den offentlige debat. Jeg er, udover at være certificeret psykoterapeut, særligt uddannet chok traume terapeut, og har specialiseret mig i at arbejde med bl.a. kønsbaseret, psykisk og seksuel vold.

Mine egne pronominer er hun/hende. Jeg er ciskvinde og identificerer mig som queer.

Pronominer

LGBTQIAP+ personer og terapi

Jeg opfordrer til at man i terapi delagtiggør mig i hvilke pronominer, man gerne vil have at man bruger. Det er samtidig også helt ok at skifte pronominer, samt at have en dialog om hvad der er bedst at vi bruger i terapien. Ønsker man at udforske pronominer eller andre kønsudtryk i terapi er man meget velkommen, og det har jeg rigtig god erfaring med at være undersøgende omkring.

Jeg stiller ikke spørgsmålstegn ved folks valg af pronominer, eller udfordrer dem uopfordret. Det ser jeg ingen grund til. Det er folks eget personlige valg hvilke pronominer de bruger. Jeg kan forstå at nogle terapeuter ser det nødvendigt at diskutere dette med klienter, eller at problematisere det. Det mener jeg er dybt problematisk i sig selv. I min terapeutiske praksis skal terapien være et trygt rum, hvor man kan udforske og bearbejde det man selv vælger er vigtigt. Klienten bestemmer indholdet af terapien, ikke terapeuten.

Hvorfor kræver det en særlig forståelse?

Mange LGBTQIAP+ personer har oplevet minoritetsstress, diskrimination, stigmatisering og manglende forståelse fra personer omkring dem, og desværre også nogle gange i terapi. Som terapeut er det derfor vigtigt at have forståelse for den påvirkning, som dette kan have for den enkelte. Den øgede belastning som LGBTQIAP+ personer oplever kan desværre tydeligt ses i i befolkningsundersøgelser, hvor denne gruppe har højrere forekomst af stress, angst, depression, selvskade, selvmordsadfærd, mindreværdsfølelser og ensomhed*.

Noget af det der er vigtigst i terapien i starten er derfor at opbygge tilliden i rummet. At finde tillid til mig som terapeut, og at mærke at der er plads til de behov man nu måtte have. At erfare at jeg som terapeut kan rumme forskellige, eller måske skiftende, kønsidentiteter, forholdskonstruktioner, og særlige udfordringer. Jeg gør mit bedste for at forholde mig åbent, ikke dømmende og rummelig. Dette indebærer nogle gange at jeg bliver gjort opmærksom på eventuelle blinde pletter jeg må have, dem tager jeg gerne ansvar for og arbejder med. Som Brené Brown har sagt: “I’m here to get it right, not be right”. Sådan har jeg det også, vi lærer hele tiden mens vi er på jorden.

Kommer man til kropsterapi, er det muligt at bære proteser eller binders, hvis det ønskes. Kropsterapi kan også udføres helt påklædt hvis man har det bedst sådan. Der er mulighed for omklædning på toilettet eller i kliniklokalet, hvor jeg kan gå udenfor mens man klæder om hvis det ønskes. Ved arvævsbehandling er det kun arret der skal være afdækket. Kommer man til terapi foregår det fuldt påklædt, men ønsker man at skifte tøj inden er det naturligvis muligt.

Modstandskraft og styrket selvværd

To af de temaer som kan være relevant at arbejde med i terapi kan være modstandskraft og styrket selvværd. Netop på grund af den manglende forståelse og modstand som mange LGBTQIAP+ personer har oplevet og måske stadig oplever i deres liv, kan disse to temaer være et sted at starte i terapi (men man kan starte mange steder). Vi kan som personer ikke styre hvad vi bliver mødt med fra omverdenen. Men vi kan arbejde med hvordan vi møder det indefra. Har man følt sig forkert i løbet af barndommen og ungdommen på grund af den manglende forståelse, kan det have gnavet store huller i selvværdet. Disse huller kan der heldigvis arbejdes med i terapi.

Jeg har også arbejdet med klienter hvor en del af helingen har været i at finde nye sociale sammenhænge. Sammenhænge hvor man i højere grad bliver mødt som man har behov for. “Hvordan finder jeg nye venner”, eller “hvordan tør jeg at tale med nye mennesker som jeg synes er spændende”? Begge kan være måder at arbejde med selvværdet fra. Og et stærkt socialt netværk kan give en god og sund modstandskraft.

Det allervigtigste

Til sidst vil jeg gerne bemærke at det allervigtigste i terapi er at man oplever en god kemi med sin terapeut. Hvis du overvejer at starte i terapi, anbefaler jeg at du finder en du synes ser rar og venlig ud. Se lidt videoer eller billeder af vedkommende, book en telefonsamtale hvis denne mulighed findes. Man kan have nok så meget uddannelse som terapeut. Men det er faktisk ikke alle mennesker som man har kemi med, og det er ok. Hver gang man undersøger hvad der er det mest effektive ifbm. terapi er svaret altid: at man kan lide sin terapeut. Så hvis du overvejer at gå her hos mig kan jeg bl.a. anbefale at du ser noget af det indhold jeg har lagt ud på instagram.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til mine metoder eller andre ting? Måske overvejer du et forløb, er du velkommen til at booke en gratis telefonsamtale. Du kan også sende mig en mail på molly@mollymorch.dk. Vil du bare gerne følge lidt med i hvad jeg udbyder, f.eks. gruppeforløb eller særlige begivenheder? Så opfordrer jeg til at du tilmelder dig min mailingliste eller følger mig på instagram.

Har du brug for akut hjælp?

Har du det meget svært lige nu kan du ringe til livslinjen på tlf 70201201.

Du kan også kontakte LGBT rådgivningen, her er flere muligheder for kontakt.

Jeg tilbyder desværre ikke akutte tlf. opkald, men har oftest akut tider indenfor et par dage. Send mig gerne en mail hvor ordet akut indgår i overskriften, så vender jeg tilbage så snart jeg ser den. Fordi jeg er selvstændig uden hjælp på kontoret kan jeg desværre ikke love svar med det samme.

*Senest i projekt Sexus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *